Poštovné od 200€ ZADARMO - Doručenie 3-4 pracovné dni - Výmena do 14 dní od dodania

Kašmír - základné informácie v kocke.

Články Peter Greša

Kašmírová vlna je jednou z najluxusnejších a najdrahších prírodných textílií. Pre svoje úžitkové a estetické vlastnosti patrí zároveň medzi tie najžiadanejšie. Výrobky z kašmírovej vlny sú veľmi jemné, mäkké, príjemné na dotyk i nosenie. Svetre z kašmíru hrejú podstatne viac ako rovnako silné svetre z ovčej vlny. Kašmír dokonale drží tvar, nevyťahá sa, nevybledne a pri dobrej starostlivosti vyzerá i po rokoch ako nový - nákup kašmírového oblečenia je dlhodobou investíciou. 

Ako sa kašmír získava?

Kašmírová vlna sa získava vyčesávaním podsady (spodnej vrstvy srsti) kašmírskej kozy. Toto mimoriadne odolné plemeno žije na náhorných plošinách v Číne a Mongolsku. Podsada kašmírskych kôz je jemná, hustá a výborne chráni pred mrazmi, ktoré klesajú až na -40 °C. Ojedinelé klimatické podmienky sú dôvodom výnimočných vlastností kašmírových vlákien. Surový kašmír, ktorý sa získava vyčesávaním podsady v jarných a letných mesiacoch, prechádza dlhým procesom ručného spracovania, ktorého výsledkom je kašmírová priadza. Z nej sa pletú svetre a tkajú šály. Mimochodom, vedeli ste, že na sveter bežnej konfekčnej veľkosti je potrebná vlna z 3-5 kôz?

Ako a podľa čoho vyberať kašmírové oblečenie?

Pri výbere kašmírového svetra či iného výrobku sa zamerajte okrem farby a veľkosti predovšetkým na počet vrstiev (tzv. ply) kašmírovej priadze, z ktorej sú vyrobené. Práve tento parameter rozhoduje o tom, v akých podmienkach sa budete v odeve z kašmíru cítiť najlepšie. Všeobecne platí, čím viac vrstiev, tým teplejší odev. Najbežnejšie sú kašmírové svetre z dvoch vrstiev priadze, ktoré sú v našej ponuke zastúpené najviac. Tieto svetre, vesty a pulóvre môžete nosiť celoročne a vždy sa v nich budete cítiť pohodlne. Veľmi obľúbené sú najhrubšie svetre z desiatich až dvanástich vrstiev priadze, určené na nosenie počas najchladnejších mesiacov v roku. Tie u nás samozrejme nájdete tiež.

Získajte 5% zľavu!

Pridajte sa k odberu a získajte 5% zľavu na prvý nákup.

Neplatí na výpredajové položky.

Ďakujeme za váš záujem!

Pri prvej objednávke môžete uplatniť kód s názvom 5PERCENT.

Na Váš e-mail sme poslali potvrdzovaciu správu, v ktorej nájdete odkaz na potvrdenie.